Bu yazıda, yazılımcı olmak isteyen genç arkadaşlarımıza bazı tavsiyelerim olacak. Tabi belirtmek gerekir ki yine nacizane görüşlerimi paylaşıyorum. Bana katılan veya katılmayan olabilir.
Yazının başında olmazsa olmaz bir madde söylemek istiyorum : İngilizce Öğrenin!
Ayrıca diğerlerini de madde madde verecek olursam ;
Kendine prensipler belirlemeli..
Temiz ve istikrarlı işler çıkarmanın sırrı, kendi prensiplerinizi oluşturarak bunların peşinden gitmektir. Bu noktada bazı fikirlerim olacak.
1 – Kendisine Fihrist oluşturmalı
İnsan her zaman her aradığını şak diye bulamıyor. Bu nedenle, arayıp da zor bulduğunuz şeyleri, veyda denk geldiğiniz şeyleri, Bir klasör içinde toplayın. Şahsen 3 yıldır, linux komutları, apache olası hatalar, mysql bilmemne joinli queryler, vb diye 20 farklı txt var elimde. Bunları böyle yapa yapa öğrendim. Bir hata durumunda ilk baktığım yer burası oldu. (bazen 2. baktığım yer de oldu tabi 🙂 )
2 – Bookmarkları olmalı ve düzgün olmalı.
Özellikle firefox ta kullanılabilecek bir eklenti var. Xmarks. Bunu kullanın, evde sağda solda kullandığınız bilgisayarlarda boobkmarklarınızı ebediyen saklayın. Yeni bilgisayar alınca, format atınca bookmarklarınız gitmesin.
Kendinize dizin dizin bookmarklar oluşturun. Araştırdığınız konuları Veritabanı, PHP, PYTHON, php-mysql, apache, HTML5, vb.. gibi birbirinden ayrıştırarak tutun. Her daim araştırılacaklar diye bir dizininiz olsun.
3 – Sosyal Medyada doğru kişileri takip etmeli.
Geyikten en uzak ortamı özellikle twitter’da sağlayabilirsiniz. ÇÜnkü orada kimi takip etmek istediğiniz onunla arkadaş olup tüm saçmasapan şeylerini dinleme üzerine kurulu bir sistem değil. İlginizi çeken konuları paylaşan kişileri takip edip, tavsiye ettiği yazıları çok fazla anlamasanız da ilk etapta, okuyun.
4 – Mouse’dan çok klavye kullanmalı
Mouse ‘ u ne kadar çok kullanıyorsa bir kişi, bence klavyesi o kadar kötüdür. ALT+TAB yapmayı bilmeyen bir nesil bizi beklerken, klavyenizi neredeyse düşündüklerinizi anında aktarmak için o derece hızlı kullanabilirsiniz. Kodlama yaparken buna ihtiyacınız olacak. Chatleşmeyi bir kenara bırakıp, klavyenizi geliştirmek için çeşitli oyunlar bile oynayın. Ekrana bakmadan yazı yazın, en doğru yazana baklava alın! 🙂
5 – Erken kalkan yol alır!
Yazılım çok geniş bir sektör. (Her sektör için derler herhalde bunu.. ) Nitekim yazılımcı olmak isteyip de tam olarak ne yapmak istediğini bilmeyen bir çok arkadaşımız vardır. Bu konuda o işlerle ne kadar haşır neşir olursa hangisini seveceğine o kadar çabuk karar vermiş olur.
6 – Bir dili iyi bilin!
Bir yazılım dilini çok iyi bilmeniz, 5 yazılım dilini orta derecede bilmenizden iyidir. Zaten çok iyi bildiğiniz bir dilden sonra, diğer bir dili öğrenmek çok fazla zamanınızı almayacaktır. Ve mantığını da kolay kuracaksınız. (Tabi çok alakasız diller biraz daha zor olabilir.)
Kendinize bir blog oluşturun
İnsan ilgilendiği ve yaptığı şeyleri bir blogdan daha iyi bir şekilde nerede gösterebilir ki? Kendinize bir blog tutun ve ilgilendiğiniz konuları, arayıp da bulmakta zorlandığınız şeyleri insanlarla paylaşın. Özellikle türkçe kaynak konusunda sıkıntı yaşayan kişilere büyük faydanız olacaktır.
yazılımcı adayına tavsiyeler #2 « Dubluve.net
[…] olmak isteyen genç arkadaşlarımıza bazı tavsiyelerim olacak. Önceki tavsiyelerime şuradan ulaşabilirsiniz. Tabi belirtmek gerekir ki yine nacizane görüşlerimi paylaşıyorum. Bana […]